Jacques_portret_350x350Beeldbepalend bij de collectie van UPFU is een geometrische vlakverdeling van houten vierkanten en rechthoeken van verschillend formaat en dikte. Dit wekt de suggestie dat de meubels een constructie zijn van massieve blokken. Van afstand roepen de meubels associaties op met een stadslandschap; dat kan zowel de rechtlijnige Nederlandse Vinex-wijk zijn als een Braziliaanse favela. Bedenker, ontwerper en maker van UPFU is Jacques Sarphatie (1965). “Ik word geïnspireerd door beelden die ik in het dagelijks leven zie en registreer, maar waar ik niets bewust mee doet. Wat trekt mijn aandacht? Het onregelmatige, dat wat net uit de toon valt. UPFU gaat over herkenbare vormen die toch net anders zijn. Hiermee wil ik mensen uitdagen anders te kijken naar alledaagse dingen.”

Alle meubels worden door Sarphatie vervaardigd in zijn werkplaats in Amsterdam. “De consument weet amper nog hoe producten worden gemaakt – laat staan waar en door wie? Door de productie in eigen hand te houden kan ik dit verhaal vertellen.” De side tables zijn opgebouwd uit minstens 250 afzonderlijke houten elementen. Deze zijn stuk voor stuk op maat gezaagd, zodat ze in elkaar passen”, legt Sarphatie uit. Elk blok heeft een ander formaat en dikte, waardoor elk meubel een andere figuratie en daardoor ook een andere uitstraling heeft. Deze arbeidsintensieve productiemethode garandeert een ragfijne afwerking. “Elk blokje gaat drie, vier keer door mijn handen. Van het verzagen tot aflakken. Het is ”slow made furniture.”

Door de uitgesproken vormgeving eisen de UPFU meubels een autonome plek op in een interieur zonder zich op te dringen. Ze zijn functioneel en hebben een sculpturale kwaliteit. Daarbij lenen ze zich voor diverse toepassingen, bijvoorbeeld als display in een professionele omgeving maar ook als een eigentijds pronkstuk in de woonkamer. Er is keuze uit diverse uitvoeringen in hout en rubber. De UPFU-collectie is bovendien leverbaar in verschillende kleuren. “Geen meubel is hetzelfde”, aldus Sarphatie.

Foto’s door Max Vos de Wael | Bullet Models